Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

СЪВМЕСТЕН ЖИВОТ

Алтернативен линк


СЪВМЕСТЕН ЖИВОТ





Вие казвате: „Не искаме сами да живеем, дотегна ни самотният живот.” Не е лошо да се ожени човек, но той трябва да знае, че в самотния живот има едни изкушения, а в семейния живот има други изкушения. (АКО ГОВОРЯ - ІІ т. - 214).



Да се приближиш към някого, подразбира приближаване към целта, която той преследва, а не приближаване по разстояние. Да се приближават хората към целта, която преследват, подразбира примиряване на противоречията в техния живот. Да се приближават по разстояние, това значи да се натъкват на нови противоречия. Вижте на какви грамадни разстояния се намират слънчевите системи една от друга. За да не стане сблъскване между една и друга слънчева система, Природата ги е поставила на такива разстояния, че всяка система да се движи свободно в своя път. На същото основание и човешкият дух е свободен, смел и решителен, докато има на разположение голямо пространство, в което може да се развива. (ДОБРИ НАВИЦИ - 143)



Една къща 4 на 7 метра е такава, че дотяга да гледате жена си. Дето погледнеш, все жена ти! Като някой облак пред тебе насреща ти и ти казва: „Мен ще гледаш!” Ако трябваше Бог да направи така, то трябваше да създаде само една жена и само един мъж, да се гледат и да няма други. Не щеше да създаде другите жени! А пък сега има милиони мъже и милиони жени. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 217).



Каква любов е тази, която се мени? Докато не се е оженил, момъкът казва на момата: „Умирам за тебе”. Като се ожени за нея, той й казва: „Умирам от тебе”. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 67).



Тук на Земята вие се жените и разженвате, стават цели спорове. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ- 217).



Някой ще вземе една мома насила, че тя ще хароса; (ще преуспее) с него! Това са човешки понятия. Аз често съм слушал какво казва майката на сина си. В повечето случай майките са виновни. Майката дава два различни урока: на сина си дава един урок, а на дъщеря си - друг урок. Майката казва: Синко, ти ще държиш юлара на жена си - няма да я пущаш на свобода. Като майка тя разсъждава добре, но понеже ще става свекърва, и да не би снахата да завладее сина й, тя казва: Ти ще държиш добре юлара. Ако видиш, че тя иска да те води, ти ще вземеш някога и тоягата, тя трябва да име страх от тебе. Жената, ако няма страх от мъжа си, къде ще й отиде краят. Такъв беше татко ти с мене. Такъв урок дава майката на сина си. Питам: Какъв урок е този? Майката трябва да каже на сина си: Ти ще обичаш снаха ми, т. е. жена си, както мене си обичал. Както мене си слушал, така и нея ще слушаш. Така искам аз да бъдеш към жена си. Тогава кой е крив, че като дойде младата жена в дома на младоженеца, двете жени се карат? Майката е виновна, тя дава лош пример. От друга страна бащата е виновен за дъщеря си, ако тя е нещастна. Лоши съвети й е давал преди да се омъжи за богат чорбаджийски син. Той й е казвал да мълчи, да се подчинява, да се прави на скромна, да покаже умение и сръчност, да уважава родителите на момъка и чак като се уреди работата, тогава да прави, каквото иска. Това не е култура, така не се говори. Това са заинтересувани хора. Бащата трябва да извика дъщеря си и да й каже: Дъще, не се жени за мъж, който още на другия ден ще те направи нещастна, ще те направи слугиня. Ако ти доброволни искаш да му станеш слугиня, добре, но ако той иска да станеш слугиня, не се жени за него, защото аз те родих свободна и свободна трябва да останеш. А да станеш игра на другите, никога! Така трябва да каже бащата на дъщеря си. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 277).



Да се ожени човек, това е най-важната служба, която може да приеме. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - 2 т. - 39).



Ако момъкът не служи на своята възлюбена и ако момата не служи на своя възлюбен, Любовта не може да се прояви между тях. Любов без служене не е истинска любов. Първото качество на Любовта е даването. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - изд. 1942 г. София - 200).



Жената не трябва да чака да донесе нито баща й, нито мъжът й, а да се надява на своите сили. Мъжът не се е оженил, да донася вкъщи. Това не е женитба. Истинската женитба е сдружаване между двама млади, да работят идейно. Ако жената разбираше така брака, тя би се старала да облекчи мъжа. (СИЛА И ЖИВОТ – III серия - 115).



Двама души като се обичат така трябва да бъде: един час мъжът ще бъде мъж, а пък жената - жена. А пък втория час мъжът ще бъде жена, а жената - мъж. И ще се сменят постоянно. И ако така се сменят ще живеят ангелски. Но ако жената иска да бъде винаги жена и ако мъжът иска да бъде винаги мъж, тогава ще има стълкновение. За да обичаш някого, трябва да си готов да вземеш неговото положение и той трябва да вземе твоето положение. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 251).



В бъдеще, ако жената готви в понеделник, мъжът ще готви във вторник, жената - в сряда, мъжът - в четвъртък, жената - в петък, мъжът - в събота, жената - в неделя и т. н. Така ще се редуват. Така ще се редуват не само в готвенето, но и прането. В понеделник ще пере мъжът, във вторник - жената и т. н. приемат човешките сърца. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 25).



Хората разбират криво идеята за калугерството. Всеки човек, който живее добре с жена си, той може да бъде калугер. Всеки човек, който има добри деца, може да бъде калугер... „Ама искаме да има единство между хората.” Щом като един дом не е разделен, когато любовта е в единение, не е разделена, това е калугерство. Когато любовта в един дом е разделена, жената я тегли за себе си, мъжът я тегли за себе си, децата я теглят за себе си, това не е калугерство, това е един светски живот. Сега са се отделили, калугерите на едно място, калугериците на друго място. Щом калугерите и калугериците се отделят, работата става опасна. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 184).



Някоя жена се оплаква от мъжа си и казва: Не го обичам вече, направи ме нещастна. - Остави го тогава - Ама кой ще ме храни? - А, това вече не е брак, а наложничество! Бракът е нещо идеално, Божествено. Когато искате да влезете в Царството Божие, не трябва да роптаете, че Бог ви е дал привидно лош мъж. Щом роптаете, Бог ви отговаря: Вие сами си избрахте този мъж; не ви го избрах аз. Вие искате от мен да го направя по-добър, без вие да сте станали по-добри. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 188).



Една жена, която е живяла двадесет години със своя мъж и е носила неговия тежък ярем, готвила му е и той я е малтретирал, а тя всичко е понасяла с търпение, ще бъде светица; така е и с мъжа: един мъж, ако понася търпеливо всички несгоди, предизвикани от жена му, ако тя го малтретира, той ще бъде друг светия - такива мъже и жени на Небето ще бъдат светии. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 - 264).



Мъжът и жената представят души, които са излезли от Бога. Освободете мъжа от неговата форма, както и жената от нейната форма и наблюдавайте как те ще се обичат като души. Като съберете тези две души и ги слеете в една, тяхната светлина ще се увеличи два пъти повече. Същевременно и топлината на тия две души ще се увеличи два пъти... Едновременно с това ще се увеличи и тяхната интелигентност, както и всички останали способности. Докато между душите не става такова съчетание, бъдещата култура няма да се […]. (ПРАВЕДНИЯТ - 63).



Какво представя мъжът и какво - жената? Слънцето, което грее отгоре и дава условия на зрънцето да расте, е мъжът. Следователно зрънцето трябва да се бои, да не се лиши от светлината, да престане да расте. Близо ли е Слънцето до зрънцето? Такива трябва да бъдат отношенията на мъжа към жената. Каквато е любовта на Слънцето към зрънцето и на зрънцето към Слънцето, такава трябва да бъде любовта на мъжа към жената и обратно. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ- 46).



Мъжът не се е научил да обича и за това жената го учи да обича. И Писанието казва: „Вие мъже, обичайте жените си.” Мъжът е длъжен да обича жената. Жената е длъжна да почита мъжа си. (АКО ГОВОРЯ - І том - 87).





НАГОРЕ